ÎMPREUNĂ – SĂNĂTATE – ECHILIBRU
“Noi oamenii suntem fiinţe sociale. Venim pe această lume în urma acţiunii altora. Supravieţuim datorită celorlalţi. Fie că ne place, fie că nu, sunt puţine momente în viaţă când nu beneficiem de pe urma acţiunilor celorlalţi. Din acest motiv nu e deloc surprinzător că în mare parte fericirea noastră apare în contextul relaţiilor noastre cu ceilalţi.” Dalai Lama
Terapiile individuale, de cuplu, de familie şi de grup din perspectiva abordarii holistice,
vindecare corp – minte – spirit.
Constelaţiile familiale – Bert Hellinger
“Dacă rădăcinile nu s-au uscat, atunci copacul nu este încă mort.” Dalai Lama
La întrebarea ce inseamnă constelaţiile familiale, este greu de răspuns în doar câteva cuvinte.
Bert Hellinger a deschis un câmp al infinităţii şi a început o muncă practică de observare şi descoperire. O parte ne va fi accesibilă atunci când înţelegem cheile. O altă parte rămâne un mister pentru totdeauna. Pentru că aşa trebuie să fie.
Uneori, viaţa devine mult mai complicată decât ne dorim. Şi oricât de mult ne-am dori, ne simţim neputinciosi în dorinţa noastră de a schimba ceva. Ne simţim fără rădăcini şi nu îndrăznim să credem că putem avea aripi. Este însă important să ştim, chiar dacă suntem acaparaţi adesea de suferintă, ca sufletul nostru ştie şi altă cale.
Timp de 20 ani Bert Hellinger a fost preot, fiind misionar la populaţia Zulu din Africa o perioadă lungă de timp. Aici a observat un model unic despre cum se organizau familiile băştinase, comunitatea întreagă. În timp, Bert a renunţat la preoţie şi a început să studieze psihanaliza, mai ales Terapia Gestalt şi Analiza Tranzacţională. El a perfecţionat tehnicile metodei Constelaţiilor Familiale, astfel încât să poată interveni in cadrul sistemelor familiale, in vederea restabilirii Ordinii şi Armoniei.
Metoda constelaţiilor familiale ne împuterniceşte să ieşim din poveştile şi percepţiile pe care le creăm despre vieţile noastre şi să avem acces la adevărul sufletului.Ne oferă şansa de a ne înţelege propria viaţă la cel mai profund nivel.Atunci când ne naştem intr-o familie, pe lângă moştenirea biologică pe care o primim, impărtăşim cu cei din familia noastră acelaşi sistem de credinţe şi acelaşi sistem comportamental. Cu alte cuvinte, familia noastră este un câmp de energie care ne poate limita sau ne poate lărgi capacitatea de a fi fericiţi, libertatea de a alege, posibilitatea de a avea succes in ceea ce ne propunem şi de a trăi o viaţă plină de împliniri.
Aşadar sistemul familial e format din fraţi/surori, părinţii şi fraţii/surorile lor, bunici, străbunicii şi persoanele care au contribuit la prezervarea sistemului.
Cele 3 legi care guvernează Sistemul Familial şi care împreună formează Ordinile Dragostei sunt:
1. Legea Aparţinerii:
Fiecare mebru al familiei are dreptul de a aparţine în clanul familial. De foarte multe ori, membri ai familiei sunt trecuţi sub tăcere, sunt daţi uitării sau sunt practic excluşi din sistemul familial, din cauza unei dureri prea mari sau a unei iubiri transformate în ură şi resentimente. Sistemul familial nu va uita insă niciodată pe nimeni şi de cele mai multe ori, membrii mai tineri ai sistemului vor manifesta in viaţa lor dezechilibrele apărute în cadrul generaţiilor anterioare.
2. Legea Sistemului Ierarhic:
Există o ierarhie în cadrul familiei şi aceasta trebuie respectată. Cine s-a născut primul în familie are primul loc, iar ceilalţi îi urmează în ordine cronologică.
Tatăl trebuie sa fie respectat ca şi capul familiei, iar aceasta ierarhie nu trebuie discutată sau pusă la îndoială, pentru că e aranjamentul care convine cel mai mult tuturor membrilor.
3. Legea Echilibrului.
Fiecare din membrii familiei este egal, nimeni nu e mai bun, nimeni mai rău, iar dacă fiecare îşi respectă poziţia din cadrul familiei, atunci se ajunge la un echilibru şi toată lumea e fericită şi mulţumită.
Este importantă menţinerea în echilibru a proporţiei pentru ceea ce primim şi pentru ceea ce oferim. Când echilibrul este destabilizat din cauză că unul din parteneri în mod forţat oferă mai mult decât celălalt partener, atunci relaţia este compromisă. În relaţie este nevoie de echilibru: când proporţia este în echilibru şi iubirea este în echilibru. Acest echilibru se menţine prin faptul că dacă unul din parteneri oferă, celălalt îi va întoarce numai cu puţin mai mult decât a primit. Astfel, din nou cel care a oferit îi va răspunde aproximativ în egală măsură, adică fiecare va oferi la schimb doar cu puţin mai mult faţă de ceea ce a primit. Aşa se construieşte o relaţie trainică şi fericită.
De asemenea, trebuie menţinut echilibrul şi în relaţionarea negativă. Dacă unul din parteneri îl supără pe celălalt, acesta se va simţi lezat în iubirea lui, orgoliul lui şi se va simţi îndreptăţit să reacţioneze, se va simţi îndreptăţit să provoace o durere mai mare faţă de cât a primit. Dacă ambii parteneri reacţionează la fel, îşi vor produce din ce în ce mai multă durere.
Secretul: răspunde insultei cu iubire. Şi aşa putem să producem durere celuilalt, dar asta va fi în măsură mai mică decât cea îndurată de noi. Astfel, se întrerupe circuitul, în final oferim ceva bun şi vom primi din nou ceva bun. Dacă înţelegem această lege importantă în iubire vom fi capabili să schimbăm soarta lucrurilor.
Cu ajutorul constelaţiilor familiale, atingem un loc profund al sufletului nostru, din care putem vedea că totul este o manifestare a iubirii şi că onorând, acceptând şi incluzând, devenim liberi. Prin munca de vindecare ancestrală care se întâmplă în constelaţiile familiale, trecem dincolo de individualitate şi intrăm într-un proces vindecător care poate atinge multe generaţii din trecut, prezent si viitor.
Astfel Constelaţiile Familiale sunt create pentru a ajuta oamenii:
-să descopere şi să folosească puterile vindecătoare ascunse în fiecare dintre noi.
-să găsească noi soluţii pentru a-şi reface relaţiile pe un nou fundament stabil (sau să le sfârşească într-un mod amiabil);
-să lucreze cu problemele familiale dificile şi dureroase ( boală, despărţire divorţ, moarte, etc.);
-să ajute la rezolvarea problemelor cu copiii prin cadrul creat;
-să inveţe să aibă mai multă compasiune;
-să pună limite persoanelor din jur;
Tehnici şi practici Tibetane de tratament
„Cel ce nu este pregătit să înţeleagă învăţătura, va deveni capabil abia atunci, când cunoştinţele şi pregătirile ating pragul înţelepciunii.Degeaba le ascultă din nou şi din nou, degeaba stă asupra gândurilor, tot nu va înţelege, până nu este dezvelit acest dar.” Petrezselyem József
Tehnica de vindecare Pránanadi:
Bine ai venit pe cărarea tehnicii Pránanadi, te felicit pentru alegerea făcută dintre ramurile energetice cu care ne întâlnim în prezent. În primul rând te invit să cunoşti tehnica Pránanadi.
Termenul de Pránanadi provine din sanscritã: Prána– înseamnã energia care existã în toate- energie absolută şi care este suportul vieţii- vitalitate universală.
Nadi– înseamnă calea, canalul prin care circula aceasta energie.
Prána este izvorul tuturor energiilor. Este manifestarea în diferite planuri ale vieţii, ce depind de calitatea energiei preluate şi neconsumate (energie absolută).
Prána este un sistem complex, fără care organismul nu ar exista.
Prána este energia omnipotentă (universală), fluida, în mişcare, vibraţie continuă. În urma mişcării vertiginoase, se ating şi dau naştere centrelor de putere energetice prin întreg universul, în sisteme solare, şi sunt prezente peste tot.
Aşadar şi omul este străbătut de energie. Blocarea, perturbarea energiei, în structura fiintei omenesti are ca urmare problemele de sănătate.
Tehnica Pránanadi este păstrată între munţiile ocrotitoare din Tibet, având o tradite milenarã, fiind practicatã de cãtre lamaşi vindecãtori. Este un ansamblu de metode terapeutice naturiste.
Dacă străbatem nadi-ile putem să purificăm tot organismul de impurităţi, toxine, şi gânduri negative, stări psihice incomfortabile atât pe plan fizic, cât şi pe plan psihic şi spiritual.
Avem ca şi obiect deschiderea şi purificarea canalelor, şi umplerea acestora cu energie, acesta fiind calea spre autoapreciere, încredere de sine. Astfel obţinem armonie, echilibru şi ne unim cu divinul.
Cu stil de viaţă moderată, şi înţelepciune parcurgem drumul corect, prin echilibrarea energiilor, purificarea trupului şi a sufletului ne dezvoltăm şi spiritual atingem conştiinţe supreme.
Metoda nu a pãrãsit mãnãstirile tibetane, fiind tinutã secretã pânã la începutul anilor 90 când a fost adusã în Europa de cãtre un cercetãtor german, Christian Weber care a stat mulţi ani în Tibet intr-o mãnãstire de lamaşi vindecãtori. El a obţinut permisiunea de a preda metodele de vindecare. În 1992 este adusă în Ungaria de către maestrul Petrezselyem József metoda fiind numitã Reiki Tibetană. În 2004 metoda este protejată şi înregistrată sub numele PRÁNANADI.
Efectele Pránanadi:
-sprijină procesele de viaţă şi se adaptează la nevoi individuale;
– măreşte potenţialul de energie vitală;
– aduce la suprafaţă si ajută la manifestarea calităţilor umane fundamentale şi la dezvoltarea personalităţii;
– are efect de vindecare la nivel emoţional şi mental;
– alină sau/şi vindeca durerile fizice şi sufleteşti; -atenuează stresul şi linişteşte;
-detoxifică, stimulează procesele de autovindecare a organismului;
–ajută la regenerarea celulelor şi ţesuturilor după –fracturi, –interveniţii chirurgicale, –traumatisme;
–stimulează şi echilibrează funcţionarea centrilor energetici (chakrelor) organismului;
Un factor major in vindecare il constituie conştientizarea de către bolnav a beneficiilor şi avantajelor pe care i le oferă medicina tradiţională, să fie implicat în procesul de vindecare, ca parte componentă şi să fie dornic să se vindece.
Efectele nu apar imediat, trebuie aşteptat cu răbdare. Gândurile vertiginoase, discursive ne împedică în dezvoltare cauzală. Până nu se liniştesc nu reuşim să urcăm pe scări.
Abia după ce este pace în centrul nostru, prin linişte şi armonie reuşim să diferenţiem materialismul fizic şi spiritual, să alegem esenţialul din nefolos.
Este complet despãrţit de religie si dogme, aşadar toată lumea poate cere aplicarea sau învăţarea acestor tehnici.
Masajul Pránanadi: este un dar din vârful lumii.
Tibet- dacă un om European aude de acest nume care are ca şi leagăn muntele Himalaya, imediat va apărea în imaginaţia lui o minune. Find greu de ajuns aici, nici civilizaţia n-avut putere să pătrundă, rămănând astfel tutore , deţinător al cunoştinţelor din lumea antică. Oameni de aici trăiesc în armonie cu natura şi cu ei înşişi. Astfel lumea asta magică şi-a dăruit omului modern plin cu agitaţii, stres şi alergat acest cadou numit Masajul Pránanadi.
Masajul Pránanadi: este un masaj energetic, holistic, şi reaminteşte comunicaţia simplă adică atingerea, de care omul are a aşa mare nevoie şi şi-a uitat demult să şi-le folosească.
Ce dăruieşte un astfel tip de comucaţie?
Cine decide să aleagă această formă de comunicaţie va simţi cu surprindere ce elemente pozitive apar in cursul terapiei şi cum poate ajuta la prevenirea bolilor sau vindecarea în sine.
Vindecarea ta fiind declanşată de atingerea unei alte persoane, este o experienţă unică şi de neuitat.
După cum ştim, marea majoritate a problemelor organice pe care le avem sunt provocate de conştiinţa noastră. Astfel comunicţia prin masaj formează o punte între corp si conştiinţă, declanşând astfel procesul de autovindecare a bolilor produse de mintea şi gândurile noastre.
Pe lângă masaj, atât pacientul, cât si cel care îl călăuzeşte în procesele de vindecare n-ar trebui să folosească negaţii: nu pot, nu vreau, nu este posibil. În schimb acestea să fie înlocuit cu afirmatii incurăjătoare, cum ar fi „In fiecare zi mă simt mai bine si mai bine. Tratamentul dă rezultatele pe care le doresc şi mă voi însănătoşi ”. Cel mai potrivit este ca aceste incurajari sa fie soptite dimineata, la trezire si seara, in timp ce adoarme.
“Fericirea e atunci când ceea ce crezi, ceea ce spui si ceea ce faci sunt in armonie.” (Gandhi)
Efectele masajului Pránanadi:
– ajută la conştientizarea mai profundă a intregului nostru corp
-masajul bine executat este benefic pacientului atât fizic şi energetic, cât psihic şi spiritual; -aduce beneficii prin relaxarea si tonifierea muschilor;
-ajută la circulaţia sanguină, creşte nivelul hemoglobinei;
-îmbunăţăteşte circulaţia limfatică;
-ajută la calmarea tensiunilor şi a grijilor, a neliniştilor;
-creează bună dispoziţie, încredere şi o senzaţie de bucurie;
– poate elibera energii uriase, care sunt blocate de tensiuni vechi;
– poate transforma deprinderile proaste (ticuri, vicii); – poate modifica pozitiile corporale sau expresiile faciale incorecte.
-acest mod de a comunica reprezintă şi un tratament complex: energizant, tonifiant, de condiţionare, de vindecare. Are efect pe musculatură, pe sistemul osos, pe sistemul limfatic, pe metabolismul lipidic.
Călătorii Pránanadi:
In anul 1994, maestrul Petrezselyem József a calatorit in Tibet şi a adus in Europa o tehnica de “călătorie in timp” care a fost numita “Comunicaţie Pránanadi”.
Tehnica de Comunicatie Pránandi nu foloseşte hipnoza, iar cel ce călătoreşte este permanent conştient. De fapt este o metodă de extindere a conştiinţei printr-o stare meditativă special creată, care permite accesul la informaţii şi emoţii legate de evenimente trecute, depozitate profund in corpul mental superior al pacientului.
De ce avem nevoie de acest gen de tratament?
Cu Comunicatie Pránandi putem să ajutăm dispariţia simptomelor, uneori şi bola în întregime, iar alteori la un anumit etaj vindecarea se opreşte şi stagnează, atunci spun maeştri că este nevoie de Comunicatie Pránandi. Astfel putem să pătrundem şi în subconştient exploratând cauza bolii.
Adică emoţiile puternic negative, traumele, produc blocaje energetice, reîntâlnirea cu situaţiile dificile sau amintirea acestora în diferite momente ale vieţii, nu fac decât să o alimenteze blocajul. Ca prin urmare să apare stări de teamă, anxietate, fobii, depresii sau boli ale corpului fizic.
Astfel prin această tehnică ne putem retrăi aceste traume moştenite din trecut. Reuşim să vizualizăm exact cum s-a petrecut şi prelucrând n-o să mai aibă nici un effect asupra noastră, fiindcă am aflat totul despre acel situaţii sau emoţii negative. Eliberarea blocajului energetic şi tensiuni emoţionale poate fii însoţit de plâns sau râsete în timpul Comunicaţiei Pránanadi.
Cine poate participa la Comunicatie Pránandi ?
1. Cei care au împlinit 18 ani, şi nu se află sub influenţa alcoolului, drogului.
2. După un som calitativ, fără boli cornice la inimă.
3. În timpul sarcinii, cu acordul maestrului până la vârsta de 16 săptămâni a fătului.
Aquarealese: